Jak uzyskać sok wysokiej jakości?

Świeżo wyciskane soki to przysłowiowa bomba witaminowa, dlatego też warto wprowadzić je do codziennej diety. Soki można przygotować samodzielnie, korzystając z dostępnych na rynku urządzeń, m.in. wyciskarek do soku.

Obok popularnych wyciskarek jednoślimakowych można znaleźć rozwiązania dwuślimakowe – są to urządzenia wolnoobrotowe, które nie napowietrzają i nie nagrzewają soku, dzięki czemu zachowuje on wszystkie właściwości odżywcze, czyli witaminy, minerały i enzymy.

Przedmiotowe wyciskarki dwuślimakowe posiadają dwa identyczne wałki ślimakowe, ustawione względem siebie w pozycji równoległej, aczkolwiek zazębiające się ze sobą. Wyciskanie soku odbywa się poprzez miażdżenie owoców lub warzyw przez ocierające się o siebie wałki ślimakowe. W dalszej kolejności sok poddawany jest odpowiedniej filtracji, co gwarantuje mu klarowność. Powstały w wyniku wyciskania miąższ jest usuwany do specjalnego zbiornika.

Konstrukcja wyciskarki

Wyciskarki dwuślimakowe dzięki odpowiedniej konstrukcji umożliwiają pozyskanie optymalnej ilości soku, przy jednoczesnym zachowaniu wszystkich wartości odżywczych. Zaletą urządzeń jest to, że można z nich wykonywać sok ze wszystkich owoców i warzyw, a nawet ziół. Z całą pewnością jest to doskonała propozycja dla osób, które stosują dietę zdrowotną lub sokoterapię – przykładem może być tutaj terapia dr. Gersona, która w ostatnim czasie cieszy się coraz większym zainteresowaniem, przede wszystkim ze względu na wysoką skuteczność.

Spożywanie świeżych soków

Warto także dodać, że istnieją modele wyposażone w dodatkowe funkcję – np. mielenia, przygotowywania domowego makaronu czy homogenizacji. Rozwiązania te umożliwiają przygotowanie smacznych i zdrowych musów oraz przecierów, co sprawdza się przede wszystkim w przypadku niemowląt.

Jakie korzyści gwarantują wyciskarki dwuślimakowe?

Wyciskarki dwuślimakowe to funkcjonalne urządzenia, dzięki którym można pozyskać zdrowy i świeży sok, który nie jest ani nagrzany, ani napowietrzony, a co ważniejsze, można go przechowywać do 72 godzin w warunkach chłodniczych. Urządzenie sprawdza się w przypadku wszystkich rodzajów owoców i warzyw.

Utrudnienia w korzystaniu z wyciskarki dwuślimakowej

Podstawową wadą wyciskarek dwuślimakowych jest ograniczona ilość obrotów, co automatycznie przekłada się na dłuższy czas pracy podczas przygotowywania soku. Ponadto urządzenie to może być uciążliwe w utrzymaniu czystości, montażu, jest też większe i cięższe niż wyciskarka jednoślimakowa lub sokowirówka.

Kategorie: Wskazówki i porady,

Autor

Paulina

Redakcja nordicstorm.pl